Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS)

BehandelingenKaakchirurgische Ingrepen → Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS)

Het obstructieve slaapapneusyndroom is een veel voorkomende slaapafhankelijke ademhalingsstoornis die wordt gekenmerkt door intensief snurken, herhaaldelijke obstructies van de bovenste luchtweg en overmatige slaperigheid overdag. Ongeveer 2% van de vrouwen en 4 % van de mannen op middelbare leeftijd heeft OSAS. Men spreekt van een slaapapneusyndroom vanaf 5 ademhalingstilstanden per uur.

De diagnose hiervan wordt gesteld in het slaapcentrum op de dienst pneumologie. Tijdens een slaaponderzoek of polysomnografie (PSG) wordt het slaappatroon geanalyseerd en de frequentie van de ademhalingsstilstanden vastgesteld. De ernst van het slaapapneusyndroom wordt uitgedrukt in een index: de apneu/hypopneu index (OAHI). Als de OAHI groter is dan 10 per uur, spreken de artsen van een slaapapneu.

De behandeling van OSAS is multidisciplinair en is gericht op het verbeteren van uw nachtrust en het dagelijks functioneren. Voor over te gaan tot een intensievere behandeling moeten we conservatieve behandelingen proberen, deze bestaan uit gewichtsreductie, onthouding van alcohol in de avond, stoppen met roken, vermijden van sederende medicatie en eventueel positietherapie.

MANDIBULAIR REPOSITIE APPARAAT (MRA)

Het mandibulair repositieapparaat is een behandeling die de OAHI en de klachten efficiënt verminderd bij vooral patiënten met milde en matige OSAS. De effectiviteit bij patiënten met ernstige OSAS wordt als secundaire behandeling aanbevolen. Bij Face Ahead wordt deze beugel op maat gemaakt en kost € 850. Vanaf een OAHI groter dan 5, komt u in aanmerking voor de MRA-conventie en wordt het grootste deel van uw toestel en uw opvolging door het ziekenfonds terugbetaald.

KAAKCORRECTIE (BIMAX)

Voor patiënten met ernstig OSAS is de bi-maxillaire osteotomie de gouden standaard. Het is een chirurgische behandeling waarbij boven- en onderkaak samen voorwaarts worden verplaatst om plaats te creëren t.h.v. het slokdarmhoofd. Onderzoek toont een gemiddelde OAHI-reductie van 95% aan voor de behandelde OSAS-patiënten.

CONTINUOUS POSITIVE AIRWAY PRESSURE (CPAP)

Continuous positive airway pressure is een alternatieve behandeling die goede resultaten heeft, echter is dit geen curatieve oplossing en is de therapietrouw matig.

KEER TERUG NAAR HET OVERZICHT